Notícies

Què es la responsabilitat afectiva?

Paula Mena
27-10-2023 00:00
Què es la responsabilitat afectiva?

És important reconèixer i assumir que les nostres paraules i actes deixen petjades emocionals cap a les persones amb les quals ens relacionem. Fer-nos càrrec d'aquests aspectes, es denomina responsabilitat afectiva o emocional.

Hem de ser conscients de les implicacions que comporta la creació i el manteniment dels vincles entre les persones, amb la finalitat d'evitar danys en les emocions dels altres.

Per a situar-nos una mica en el context, quan generem un vincle amorós amb algú, un dels fenòmens que es donen per falta de responsabilitat afectiva és el “ghosting”. Aquest, consisteix a desaparèixer sense donar explicacions després d'un temps de contacte pròxim amb una persona. En lloc d'assumir la responsabilitat d'explicar el canvi de parer, s'opta per la fugida, deixant sense explicacions a l'altra persona.

D'altra banda, no sols hem de tenir responsabilitat afectiva cap als altres, sinó que també l'hem de tenir amb nosaltres mateixos. D'aquesta manera, per a poder empatitzar amb els sentiments dels altres és necessari tenir una base afectiva sana. Moltes vegades se'ns pot fer difícil pensar que podem provocar en una altra gent, sense saber reconèixer el que sentim nosaltres mateixos.

En definitiva, aquest concepte abasta dos aspectes importants: les emocions pròpies i les emocions alienes, per això us portem 5 consells per a desenvolupar la responsabilitat afectiva.

 

5 consells per a desenvolupar la responsabilitat afectiva.

 

  1. Treballar la nostra gestió emocional i parlar de les emocions.

És molt important aprendre i gestionar les nostres pròpies emocions i saber quina pot ser la causa de l'emoció. Aquest acte ens permet conèixer i assumir les nostres ferides emocionals.

Avaluar la història sobre el que hem après des de la infància, ens permet entendre de quina manera hem conviscut amb els estímuls que ens proporcionava l'entorn, adquirint una visió específica de la vida i les nostres reaccions davant unes certes situacions.

 

  1. Consciència en el vincle afectiu.

Els vincles que es generen entre les persones, sobretot en les relacions personals i íntimes, requereixen consciència, anàlisi, reflexió, atenció i cura.

Per a tenir consciència del vincle afectiu, és important reconèixer la història emocional de l'altra persona en cada interacció amb l'objectiu de cuidar-la i validar-la.

 

  1. Ser clar amb les intencions.

Moltes vegades la falta de claredat en les intencions poden generar situacions de confusió per a l'altra persona. Per això, és molt important ser honest i clar amb el que expressem, la qual cosa volem i el que esperem d'un vincle.

 

  1. Establir una comunicació assertiva.

L'assertivitat és un gran concepte que permet resoldre conflictes de manera efectiva. El diàleg respectuós i assertiu permet parlar obertament sobre el que ens molesta o preocupa, evitant així, l'acumulació de ressentiments i malentesos que puguin ferir a les altres persones.

 

  1. Establir i respectar els límits.

Cada persona té els seus propis límits personals. És per això, que és molt important reconèixer i respectar els límits dels altres sense intentar forçar o pressionar a algú perquè actuï en contra del seu benestar. No obstant això, també hem de prioritzar-nos a nosaltres mateixos i establir els nostres propis límits.

Compartir

Demana la teva cita

Posem a la vostra disposició assessorament psicològic puntual per via telefònica, presencial o online. Pots omplir el següent formulari, el qual és totalment confidencial i serà dirigit a un professional del nostre equip.

En compliment del deure informar als interessats de les circumstàncies i condicions del tractament de les seves dades i dels drets que li assisteixen, posem a la seva disposició la següent informació.

INFORMACIÓ BÀSICA SOBRE PROTECCIÓ DE DADES

RESPONSABLE DEL TRACTAMENT

Responsable: María Isabel Roldan Andrade - CIF: 38090658J Dir. Postal: C/ Vila I Vila Nº 31-33 Bajos, 08004 Barcelona

FINALITAT

Gestionar la seva consulta/petició i donar una resposta a la mateixa.

LEGITIMACIÓ

El seu consentiment

DESTINATARIS

Les dades no se cediran a tercers excepte en els casos en els quals existeixi una obligació legal o comunicació necessària per donar contestació a la seva consulta.

DRETS

Pot exercir els seus Drets a accedir, rectificar, oposar-se, limitar, portar i suprimir les dades davant el responsable del tractament; a més d'acudir a l'autoritat de control competent (AEPD).

INFORMACIÓ ADDICIONAL

Pot consultar la informació addicional sobre el tractament de les seves dades personals aquí.

C/ Vila i Vilà, 31-33, 08004 - Barcelona      Ubicació i horaris