Com evitar la Síndrome de l'Impostor?
6 consells per a evitar la Síndrome del Impostor
D'una banda, estàs treballant en el que t'agrada o realitzant estudis sobre allò que t'apassiona i a més se't dona genial. Però, d'altra banda, sents que tot es deu a cops de bona sort que poden desaparèixer en algun moment o penses que el teu entorn creu què ets un frau...
Pot ser que estiguis patint la "síndrome de l'impostor", és més comú del que sembla. Segons la doctora Valerie Young, set de cada deu persones ho han patit en algun moment de la seva vida.
Aquesta síndrome és un problema psicològic en el qual la persona és incapaç de reconèixer els seus propis assoliments i vàlua personal, encara que les evidències indiquin que és hàbil, present un alt rendiment i èxit. Per tant, la persona sent que enganya el seu entorn, generant una por permanent a ser descobert com un mentider.
Encara que s'aconsegueixi l'èxit i el reconeixement, la Síndrome de l'Impostor pot manifestar-se amb la creença de no merèixer els mateixos assoliments, associant-se a la sort. D'altra banda, els principals símptomes que apareixen són els següents:
-
Incredulitat en les mateixes capacitats.
-
Temor constant a ser descobert.
-
Expectatives de fracàs davant situacions habituals d'èxit.
-
Desmotivació associada a la falta de confiança personal.
-
Ansietat, depressió, tristesa i/o esperança.
-
Insatisfacció permanent.
-
Síndrome de burnout.
Cal remarcar que les causes d'aquesta síndrome poden ser derivades per una baixa autoestima, un historial acadèmic amb nombroses crítiques durant la infància o l'adolescència, falta de seguretat i confiança en un mateix, i finalment una certa inseguretat per experiències anteriorment viscudes.
És per això, que us portem 6 consells per a evitar la Síndrome de l'Impostor:
-
Reconèixer els sentiments
El primer pas per a acabar amb la Síndrome de l'Impostor és saber identificar, analitzar i assumir el que s'està sentint. Cal ser conscient que aquestes sensacions són vàlides, però no conformen la realitat.
-
Separar els sentiments dels fets.
Una de les característiques d'aquesta síndrome, és que et fa sentir que no mereixes els teus assoliments i que no ets tan competent com els altres creuen. Però aquestes inseguretats provenen de la nostra pròpia ment, a causa de la nostra falta de confiança. Aquest fet requereix un procés d'autoavaluació i centrar-se en el resultat real dels fets.
-
Repassar les proves del teu treball
Per a adonar-se del veritable esforç, es comença per repassar els projectes i tasques que s'han dut a terme. Revisant el treball que has realitzat per a veure si els teus sentiments es basen en els fets. Si és així, hauràs identificat una cosa concreta en el que puguis treballar i millorar. Si no és així, usa aquests fets cada vegada que et sentis insegur.
-
Replanteja els teus sentiments
Sovint, la inseguretat pot consumir-nos, però és important aprendre a com manejar-la i modificar-la en la mesura que sigui possible. Aquesta estratègia no dona resultats a curt termini, però amb el temps, ajuda a abordar situacions d'una manera més positiva i prevenir la síndrome de l'impostor.
-
Celebra els teus propis assoliments.
La millor forma per a combatre aquesta síndrome és anar de front. Compartint el que has realitzat amb èxit amb el teu entorn. Podent així, ser més conscient que tot el teu esforç ha valgut la pena.
-
Comparteix com et sents
Com hem comentat anteriorment, aquesta síndrome el pateixen moltes persones, encara que genera un sentiment que aïlla. Per tant, la pròxima vegada que et sentis així, intenta compartir aquests sentiments amb una altra persona, ja que és possible que trobis a algú que també hagi experimentat la Síndrome de l'Impostor
Compartir
Demana la teva cita
Posem a la vostra disposició assessorament psicològic puntual per via telefònica, presencial o online. Pots omplir el següent formulari, el qual és totalment confidencial i serà dirigit a un professional del nostre equip.
C/ Vila i Vilà, 31-33, 08004 - Barcelona Ubicació i horaris