Notícies

Com identificar una relació tòxica?

Paula Mena
18-01-2024 00:00
Com identificar una relació tòxica?

Les persones ens relacionem diàriament en el treball, en la universitat, en el gimnàs, fins i tot en el nostre oci i temps lliure… Això és perquè som éssers socials i necessitem establir vincles amb altres persones. Aquests vincles ens ajuden a sentir-nos reconeguts i importants a nivell individual, enriquint-nos a nivell personal d'altres persones les quals ens sentim afins.

Si al factor social, tal com manifesta Bauman, li sumem que vivim en una societat on els vincles són líquids; és molt probable que ens costi saber amb propietat com tenir una bona responsabilitat afectiva amb les persones que volem o també pot ser, que no sapiguem identificar que aquests vincles ens fan mal…

És per això que parlarem sobre com identificar si estem experimentant una relació tòxica o sana i donarem alguns consells per a poder sortir d'aquestes relacions que poden ser perjudicials.

 

Què entenem per relació tòxica?

Per relació tòxica entenem qualsevol tipus de relació entre persones les quals es produeix un malestar a una o a totes dues parts. Són relacions d'amistat, parella, família que es caracteritzen per ser destructives i hermètiques, és a dir, costa sortir d'elles a causa de la dependència emocional que comporten.

En moltes ocasions, les relacions interpersonals que resulten ser tòxiques es presenta algun tipus de manipulació emocional i com ja hem comentat anteriorment, també existeix una gran dependència emocional. Aquest tipus de relacions, esgoten molt a nivell personal.

 

Relació sana vs relació tòxica

La relació sana es caracteritza per la confiança, el respecte mutu i la comunicació saludable. En aquesta mena de relacions, totes dues parts se senten valorades, reconegudes i còmodes a l'hora d'expressar qualsevol tipus de por, inseguretat, frustracions i inquietuds. Els objectius personals i professionals són respectats per totes les parts i finalment, respectar la llibertat de compartir temps de manera individual amb una altra gent.

D'altra banda, la relació tòxica en una o en totes dues parts, es manifesta la possessivitat i no s'expressa lliurement les necessitats pròpies per por de que pugui ser perjudicial per a la relació. A més, es caracteritzen per ser relacions en les quals no hi ha confiança, donant a florir la por, la gelosia i l'amenaça que una altra persona tingui altres relacions.

No obstant això, en les relacions tòxiques es presenta un sentiment d'incomprensió i fins i tot en alguns casos d'humiliació.

 

Com saber si estem en una relació tòxica?

En aquesta mena de relacions es poden establir un tipus d'actituds i dinàmiques tòxiques, com per exemple:

  • Constantment et recorda tot el que fa per tu de manera subtil o clara.
  • Utilitza el xantatge emocional.
  • Exerceix control sobre tu, com per exemple controlar els teus gats, manera de vestir, amb qui has quedat, etc.
  • Et compara amb una altra gent, fent-te veure que són millors que tu.
  • Et falta el respecte qüestionant-te i menyspreant-te en públic o en privat.
  • Crítica els teus vincles amb una altra gent i intenta que no passis temps amb ells.
  • La gelosia estan molt presents.

 

Consells per a sortir d'una relació tòxica

Sortir d'una relació tòxica pot ser un procés difícil, però és un pas valent i necessari per al teu benestar emocional i mental. Aquí hi ha alguns consells que podrien ajudar-te en aquest procés:

 

1. Reconeix la toxicitat

Accepta que la relació és perjudicial per a tu. Reconèixer el problema és el primer pas per a canviar la situació.

 

2. Cerca recolzament

Parla amb amics pròxims, familiars o fins i tot un professional. Compartir els teus sentiments i experiències pot ajudar-te a obtenir perspectives externes i sentir-te recolzat.

 

3. Estableix límits

Defineix límits clars amb els teus vincles. Si és necessari, comunica les teves necessitats i expectatives, però sigues ferma a mantenir els teus límits.

 

4. Prioritza el teu benestar

Concentra't en la teva salut emocional i mental. Dedica temps a activitats que gaudis i que et facin sentir bé amb tu mateix.

 

5. Cerca ajuda professional

Considera la possibilitat de buscar l'ajuda d'un terapeuta o conseller per a obtenir orientació i suport emocional durant aquest procés.

 

6. Enfronta les teves pors:

Sortir d'una relació tòxica pot generar pors i inseguretats. Enfronta aquests sentiments, reconeixent-los i treballant a superar-los.

 

7. Cuida de tu mateix

Durant aquest procés, assegura't de cuidar la teva salut física i emocional. Menja bé, dorm prou i fes exercici per a mantenir-te fort i equilibrat.

 

8. Aprèn de l'experiència

Reflexiona sobre el que has après de la relació tòxica per a evitar patrons similars en el futur. Aquest coneixement pot ajudar-te a créixer i desenvolupar-te en relacions futures.

 

Recorda que sortir d'una relació tòxica porta temps i esforç, però és un pas crucial cap a una vida més saludable i feliç. Si necessites qualsevol tipus d'ajuda, pots comptar amb nosaltres.


 

Compartir

Demana la teva cita

Posem a la vostra disposició assessorament psicològic puntual per via telefònica, presencial o online. Pots omplir el següent formulari, el qual és totalment confidencial i serà dirigit a un professional del nostre equip.

En compliment del deure informar als interessats de les circumstàncies i condicions del tractament de les seves dades i dels drets que li assisteixen, posem a la seva disposició la següent informació.

INFORMACIÓ BÀSICA SOBRE PROTECCIÓ DE DADES

RESPONSABLE DEL TRACTAMENT

Responsable: María Isabel Roldan Andrade - CIF: 38090658J Dir. Postal: C/ Vila I Vila Nº 31-33 Bajos, 08004 Barcelona

FINALITAT

Gestionar la seva consulta/petició i donar una resposta a la mateixa.

LEGITIMACIÓ

El seu consentiment

DESTINATARIS

Les dades no se cediran a tercers excepte en els casos en els quals existeixi una obligació legal o comunicació necessària per donar contestació a la seva consulta.

DRETS

Pot exercir els seus Drets a accedir, rectificar, oposar-se, limitar, portar i suprimir les dades davant el responsable del tractament; a més d'acudir a l'autoritat de control competent (AEPD).

INFORMACIÓ ADDICIONAL

Pot consultar la informació addicional sobre el tractament de les seves dades personals aquí.

C/ Vila i Vilà, 31-33, 08004 - Barcelona      Ubicació i horaris