5 estratègies per enfortir l’autoconcepte a infants
Com fomentar una autopercepció positiva durant la infància?
Durant el desenvolupament infantil ha una etapa entre els 6 i els 8 anys d'edat en la qual els nens i les nenes comencen a ser més conscients dels esdeveniments que ocorren al seu voltant i del que passa dins d'ells mateixos també. És en aquesta etapa quan es comencen a consolidar algunes creences que es mantindran relativament estables i és també quan s'observa que els infants arriben a tenir capacitat suficient per elaborar les seves pròpies opinions sobre els esdeveniments que veuen i sobre les coses que escolten.
La imatge corporal és un dels terrenys que comencen a ser més rellevants per als infants. El punt de desenvolupament cognitiu que han assolit en aquest període els permet avaluar els aspectes de la seva pròpia imatge i jutjar si alguna cosa del que perceben els agrada o no.
L'autopercepció corporal és un concepte encunyat en psicologia per fer referència als judicis de valor que tenim sobre el nostre propi cos, es refereix a més a tots els pensaments i idees que venen a la nostra ment quan ens mirem al mirall o quan observem una fotografia de nosaltres mateixos.
Algunes vegades aquesta percepció pot ser positiva i ens permet acceptar i sentir-nos còmodes amb les característiques físiques que el nostre cos posseeix, com la nostra alçada, el nostre pes, el color de la nostra pell, etc. En altres casos, la percepció que es té sobre la imatge personal pot ser negativa i generalment és acompanyada per sentiments d'inseguretat, insatisfacció, vergonya i ansietat. Una percepció negativa de la nostra aparença pot ser el resultat de percebre que les nostres característiques físiques no són prou apreciades per les persones al nostre voltant.
Com es desenvolupa l'autopercepció corporal?
La forma en la qual els nens i nenes desenvolupen una percepció positiva o negativa sobre la seva pròpia aparença pot ser influenciada per diversos factors. En aquesta etapa els infants són capaços d'identificar els estereotips estètics dels homes i les dones que freqüentment són mostrats en pel·lícules, xarxes socials i mitjans de comunicació. En aquesta edat es comença a consolidar la idea que els homes i les dones "han de" veure’s de certa manera per aconseguir ser apreciats i acceptats pels altres. Les converses que escolten per part dels adults també poden contenir discursos que reforcen aquests estereotips estètics, amb la qual cosa els nens i les nenes reforcen aquestes concepcions que poden resultar perjudicials per a la seva autoestima i el seu posterior desenvolupament emocional, arribant fins i tot a ser l'inici de trastorns severs com depressió o desordres alimentaris.
Com fomentar una autopercepció positiva durant la infància?
Els següents punts són algunes recomanacions d'accions senzilles que els adults podem emprar per fomentar una autopercepció positiva en els nens i nenes que tenim a prop.
1. Para atenció a la forma en què t'expresses sobre el menjar, l'exercici i l'aparença d'altres persones. Les paraules que fem servir podrien semblar inofensives, però, per a un nen o nena en desenvolupament poden deixar una marca molt important. Procura utilitzar expressions com "sa", "nutritiu" o "benèfic" quan parles sobre menjar i exercici. La intenció d'aquest punt és que els infants aprenguin que certs hàbits són millors que altres perquè aporten benestar i no només perquè afavoriran la seva aparença física. Para atenció als comentaris que fas sobre l'aparença d'altres persones quan hi hagi infants presents, ja que, tot i que els comentaris no són sobre ells, els nens i nenes estaran conscients dels paràmetres estètics amb els que jutges als altres. El més important, per descomptat, és evitar avergonyir o fer comentaris negatius sobre l'aparença dels nens i les nenes, tot i que aquests siguin en to de broma. Considera que en aquesta edat els infants són altament sensibles a la crítica dels altres, especialment quan es tracta dels adults significatius per a ells.
2. Celebra les seves habilitats i acompliment en altres activitats i procura que t'escoltin fent el mateix sobre altres persones. La idea d'aquest punt és que els nens i nenes puguin interioritzar el fet que l'aparença física no és el més important en els individus i que altres aspectes com els valors, els talents i la personalitat són molt més valuosos. Quan els infants t'escolten emetent judicis de valor sobre la roba o l'aparença d'altres persones el missatge que ells estan rebent és que per a tu aquestes característiques són importants i per tant intentaran ajustar-se als estàndards que estan percebent en el teu discurs.
3. Parla amb ells sobre els missatges que els arriben a través de xarxes socials i mitjans de comunicació. Cal considerar que les nenes i nens estan exposats a molts missatges sobre estàndards estètics que observen i escolten en diferents mitjans. Revistes, anuncis de publicitat, pel·lícules, televisió, videojocs i xarxes socials són només algunes de les formes en les quals els infants reben missatges sobre la suposada forma en què homes i dones "haurien de" lluir per ser reeixits i apreciats. Motiva’ls perquè tinguin la confiança d’explicar les seves inquietuds i preguntar sobre els dubtes que tinguin sobre tots aquests missatges que observen cada dia. Ajuda'ls a distingir entre el que és sa i el que no ho és.
4. Tracta d’inculcar-los la idea que una persona còmoda amb el seu cos llueix millor. Ensenya'ls a apreciar la seva aparença i no els pressionis a vestir d'una forma amb la qual no se sentin còmodes. Fes-los saber que no han d'imitar l'aparença d'altres persones perquè puguin ser acceptats, demostra'ls que la roba que fan servir, els accessoris que posseeixen i qualsevol altre tipus d'objecte serà sempre secundari i que no incrementarà ni disminuirà el seu valor com a persona.
5. Analitza les teves pròpies actituds, creences sobre la teva aparença. Els infants a aquesta edat són altament receptius i estan interioritzant les actituds que observen en les persones properes a ells. Si identifiques que tu com a adult posseeixes conflictes interns i insatisfaccions sobre la teva aparença, és molt possible que sense adonar-te estiguis transmetent aquests complexos als teus fills/es. Tingues present que els pares i mares són el principal exemple dels infants i si ells escolten les teves inconformitats sobre el teu propi cos aprendran a normalitzar el fet de sentir vergonya sobre la seva aparença.
Els punts desenvolupats anteriorment són únicament algunes de les estratègies que es poden emprar per afavorir el desenvolupament d'un autoconcepte positiu. Considera que el primer pas sempre serà començar per l'exemple, els nens i nenes aprendran a acceptar la seva aparença en la mesura que els adults acceptem la nostra i els transmetem aquesta seguretat, ja que la autopercepció és un procés dinàmic que s'inicia durant la infància i s'estén fins a la vida adulta.
Compartir
Demana la teva cita
Posem a la vostra disposició assessorament psicològic puntual per via telefònica, presencial o online. Pots omplir el següent formulari, el qual és totalment confidencial i serà dirigit a un professional del nostre equip.
C/ Vila i Vilà, 31-33, 08004 - Barcelona Ubicació i horaris