Notícies

El pes de carregar amb el dolor

Paula Mena
14-11-2024 00:00
El pes de carregar amb el dolor

En l’article d’avui ens centrarem a parlar sobre un fenomen que cada vegada veiem més a les consultes: el trauma vicari.

El trauma vicari, també conegut com a fatiga per compassió, és un fenomen en què les persones experimenten els efectes emocionals i psicològics d’experiències traumàtiques que no han viscut en primera persona, però a les quals han estat exposades a través d’altres persones.

Per entendre millor el seu significat, aprofundirem una mica més en el concepte de trauma. Segons el Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders, es defineix com un malestar psicològic intens o prolongat en exposar-se a factors interns o externs que simbolitzen o s’assemblen a algun aspecte del succés traumàtic.

Per tant, el trauma vicari és una forma de trauma que experimenten les persones exposades indirectament a successos traumàtics, com ara la violència, els desastres naturals, els abusos o els accidents, a través de les seves relacions personals o professionals. Això pot ocórrer en presenciar o escoltar sobre successos traumàtics o en persones que treballen amb supervivents de traumes, entre d’altres.

Aquest tipus de trauma pot tenir un impacte significatiu en la salut mental i el benestar, manifestant-se en una àmplia gamma de símptomes com ansietat, depressió, ira, irritabilitat, hipervigilància i esgotament emocional.

La prevenció del trauma vicari comença amb el reconeixement dels símptomes i l’adopció de mesures per reduir l’exposició a possibles esdeveniments traumàtics. A continuació, et compartim algunes estratègies per prevenir-lo:

  • Autocura: Practicar l’autocura és essencial per prevenir el trauma vicari. Això inclou activitats com l’exercici, l’atenció plena, la meditació i la participació en aficions o activitats que aportin alegria i relaxació.

  • Límits: Establir límits clars és important per prevenir el trauma vicari. Això inclou limitar la quantitat d’exposició a esdeveniments traumàtics, fer pauses quan sigui necessari i dir “no” a peticions que puguin ser emocionalment feixugues.

  • Educació: L’educació és fonamental per prevenir el trauma vicari. Aprendre sobre el trauma, els seus efectes i les estratègies per gestionar-lo pot ajudar les persones a desenvolupar resiliència i afrontar els reptes de treballar amb supervivents de traumes.

  • Suport: Buscar el suport de companys, supervisors o professionals de la salut mental pot ser beneficiós per prevenir el trauma vicari. Això pot incloure sessions informatives, supervisió i assessorament.

Si una persona ja ha experimentat aquest tipus de trauma, la millor estratègia de recuperació és buscar suport professional. No dubtis a contactar-nos.

Compartir

Demana la teva cita

Posem a la vostra disposició assessorament psicològic puntual per via telefònica, presencial o online. Pots omplir el següent formulari, el qual és totalment confidencial i serà dirigit a un professional del nostre equip.

En compliment del deure informar als interessats de les circumstàncies i condicions del tractament de les seves dades i dels drets que li assisteixen, posem a la seva disposició la següent informació.

INFORMACIÓ BÀSICA SOBRE PROTECCIÓ DE DADES

RESPONSABLE DEL TRACTAMENT

Responsable: María Isabel Roldan Andrade - CIF: 38090658J Dir. Postal: C/ Vila I Vila Nº 31-33 Bajos, 08004 Barcelona

FINALITAT

Gestionar la seva consulta/petició i donar una resposta a la mateixa.

LEGITIMACIÓ

El seu consentiment

DESTINATARIS

Les dades no se cediran a tercers excepte en els casos en els quals existeixi una obligació legal o comunicació necessària per donar contestació a la seva consulta.

DRETS

Pot exercir els seus Drets a accedir, rectificar, oposar-se, limitar, portar i suprimir les dades davant el responsable del tractament; a més d'acudir a l'autoritat de control competent (AEPD).

INFORMACIÓ ADDICIONAL

Pot consultar la informació addicional sobre el tractament de les seves dades personals aquí.

C/ Vila i Vilà, 31-33, 08004 - Barcelona      Ubicació i horaris